Att styra bort från känsliga frågor

Ett intressant kapitel i maktspelets grammatik är hur det går till att styra bort från ett känsligt ämne som man inte vill tala om. Det kan till exempel handla om en persons eller grupps privilegier och som skulle kunna äventyras av en öppen diskussion. Tekniken här är att undvika ämnet genom att inte gå i klinch i själva sakfrågan utan istället klaga på hur frågan tas upp.

Ett exempel från media; Michelle Obama höll i maj ett tal på Tuskegee University där hon beskrev sina personliga erfarenheter av att mötas av rasism på grund av sin svarta hudfärg. Hon drabbades sedan av en våg av negativa kommentarer i media typ att det var ”not up-lifting at all” att tala om det här. Att ”she was keeping that silly myth alive” och att hon ”played the race card” och ”was whining” (gnälla).

Hos oss skulle den som inte tyst uthärdar att behandlas nedsättande kunna anklagas för att ”ha satt på sig offerkoftan”. På så sätt kan locket läggas på i kontroversiella frågor för vem vill väl beskrivas som en gnällspik? Eller som en negativist, när det är roligare att säga ja… Men hjälper det oss att få en positiv utveckling?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *