Allt handlar om relationer

Utdrag ur intervju med manlig personalchef

”Du måste bygga upp relationer med folk i omgivningen för att kunna påverka frågor. Och så måste du tänka långsiktigt. Så frön. Inte pressa för hårt i fel läge. Gå framåt när vinden är rätt. Och ibland kan du också behöva verka genom andra personer på jobbet. Förstå när en sak tas bättre upp om det är någon annan som säger den.

Om du inte bygger relationer ökar också risken för att du åker ut. Min poäng är att ensam inte är stark. Ensam är oskyddad. Då finns det ingen som skyddar dig om något skulle hända.

Vill du bli kvitt en person så talar du illa om honom. Framhåller det han har skött dåligt istället för det som är bra. Så skulle också min VD kunna göra. Han skulle kunna lyfta fram det som jag inte lyckats lösa istället för att som nu, se till det som jag har gjort bra. Båda bilderna av mig är ju sanna, det beror bara på vilken man väljer att se.

Du bygger relationer med folk som kan ha något att ge dig. Det behöver inte vara manipulativt utan man kan också se det som att du självklart vill utvecklas och väljer relationer som hjälper dig med det. Det behöver inte handla om karriär, det kan också vara din personliga utveckling eller kopplat till att det företag där du jobbar ska bli framgångsrikt. Nätverk och information är maktmedel.”

Min kommentar: åter igen en bekräftelse på att det är inte sakfrågorna i arbetslivet som styr utan det relationella. Du kan ha hur rätt som helst i sak, men får du inte ihop det i det mänskliga systemet så fungerar det inte i alla fall… På sätt och vis underligt då att så lite utbildning och förberedelser inför arbetslivet handlar om konsten att hantera relationer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *