Skratta åt maktspel på teatern

En teaterföreställning som handlar om maktspel, gå och se ”En Folkefiende” på Stockholms Stadsteater! Hejdlöst rolig är den också, med hög igenkänningsfaktor.

Ibsens gamla pjäs är tolkad till nutid. Ramhandlingen är en badhusläkare som kommer på att vattnet i badhuset är förgiftat och farligt för människors hälsa. Det borde vara en enkel sak att agera när sanningen står klar, men problemet är att det blir dyrt att reparera och hotar arbetstillfällen och huspriser i staden.

Dessutom gör kommunalrådet en prestigeförlust om det visar sig att den snabba affär hon drev igenom för att få badhuset byggt blev en miljökatastrof.

Nu börjar tricksandet. Kommunalrådet vet hur hon kan sätta press på människor för att tysta frågan. En mutas med ett eftertraktat kulturstipendium och en annan avslöjas påpassligt med sexuella trakasserier. En tredje lockas med nya karriärmöjligheter.

Kommunalrådet drar sig inte för känslomässiga utspel och tårar. Nu förflyttas frågan från att vara ett giftigt dilemma till att den har tagits upp på fel sätt. Snart står badhusläkaren ensam och ifrågasatt. Nu är han plötsligt inte riktigt klok och har fel i allt.

Jag har sett sådant här hända på riktigt i arbetslivet. Har du? När det plötsligt blir en avgrund mellan att bevisligen ha rätt och att sedan få rätt. Den som har rätt riskerar till slut att bli en övergiven rättshaverist, precis som en Folkefiende.

Föreställningen väcker många funderingar. Den vise vet att alla krig inte går att vinna även om de är för en rättvis sak. Men hur snabbt ska man låta sig korrumperas av sin egen plånbok? Och vad händer med den som vägrar släppa taget om en rättvis (men hopplös) sak och som sedan börjar se alla i omgivningen som idioter.

Föreställningen har fått fina recensioner både i DN och SvD.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *