Riskabelt att inte bygga relationer

Apropå förra veckans inlägg ”att göra karriär är en relationell sak”.

Ebba Lindsöö var VD för Svenskt Näringsliv åren 2003-05 och slutade efter att ha blivit starkt ifrågasatt. Hon reflekterar över sina tillkortakommanden i boken ” Livet, makten och konsten att vara sig själv” (Bonniers, 2010). Möjligen fällde hon sig själv genom ett traditionellt kvinnligt beteende, att bara ägna sig åt att arbeta och prestera.

” _ _ Min plan var kristallklar. Men jag hann inte ägna mig åt ”small talk”. Jag hade helt enkelt inte tid att bygga relationer. Självklart var det fel. Jag gissar att det är ett av de allra viktigaste redskapen för makthavare som agerar i den politiska sfären. Att bygga relationer. Jag var uppfostrad i en annan del av världen, där bara resultat räknades. Där småprat var en onödig lyx”.( Lindsöö E, 2010, s.220)

”Tänk om jag hade stannat upp när min nya ordförande hade tillträtt. Hur hade det utvecklats om jag hade ägnat mig åt att försöka vara lite trevlig, kanske till och med lite social? Om jag hade bjudit hem några viktiga huvudmän, talat under mer avslappnade former. Om jag till och med bjudit hem mina motståndare.” (Lindsöö E, 2010, s.222)

Ebba Lindsöö konstaterar i sin bok att hon hade rekryterats för att förändra i organisationen. Men det fanns starka interna motståndare som ville ha tillbaka organisationen till vad den varit förr; gamla SAF (Svenska Arbetsgivarföreningen).

Motståndarna arbetade med många duktiga opinionsbildare externt. Ett effektivt medel i denna kamp var att få så mycket som möjligt av det hon gjorde att framstå som misslyckanden. Lindsöö blev mer och mer isolerad i sin position.  Till slut tvingades hon avgå.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *