Grundprinciper för maktspel

(utdrag ur anonym intervju med en manlig VD som uppfattar sig själv som en maktspelare)

” Maktspel förekommer hela tiden.  Man är ständigt ensam och måste se sig över axeln och förstå vad man har bakom ryggen. Lojalitet är en färskvara och den kan alltid köpas. Du kan aldrig riktigt lita på någon. Det handlar inte om vänskap i arbetslivet. Om någon går emot dig kan du använda saker som du vet om den personen för att slå honom ur brädet. Det är spelets regler. Yrkeskarriären är jag inte beredd att offra för vänskaps skull, men min prislapp är förstås högre för att sälja ut personer som jag har haft en lång och bra relation till.

Det bra att ha en hjärna som sorterar informationen på ett sätt som gör att du kan förutse händelser. När man ser hela spelet framför sig kan man tänka ut vilka drag man vill göra och hur det är bäst att manövrera. Det är svårare än i schackspel för människor kan också vara oberäkneliga.

Du måste alltid vara på din vakt. Det du säger på kvällen efter några glas vin till middagen måste du kunna stå för morgonen därpå. Det gäller att vara övertänkt, det går inte att snacka runt. Och var också medveten om att folk undanhåller saker för dig.  Det finns alltid relationer och bindningar på en arbetsplats och de som är nära varandra kommer att hålla varandra uppdaterade. Om jag berättar för A på ett möte att B ska sättas åt, då går A ut på toa mitt i mötet och ringer upp B från mobilen.  Folk som jobbar ihop kommer väldigt nära varandra och det gäller att bli medveten om hur de konstellationerna ser ut.

En annan viktig sak är att förstå när det är pay back time. Får du något av någon annan så måste du vara beredd att betala tillbaka.  Det är tjänster och gentjänster. Om du gör dig känd som en som har fått mer än vad han betalat för blir det kärvt om du behöver något igen. Det kan handla om hjälp med kontakter eller ett nytt jobb om du har satsat fel och blir utslagen.

Men avgörande för att bli en bra maktspelare är att man måste erkänna och gilla makt, annars fungerar det inte. Du behöver också göra något med makten och ta ansvar för den när du väl har fått eller tagit den, inte bara skylla på andra.  Ta ansvar om något inte går som det ska. Var medveten om att du kommer att vara den som faller hårdast då, men kanske också att du tar med dig en och annan på vägen ner. ”

Min kommentar: det här är i någon mening att vara relationell, men inte på ett osjälviskt sätt utan beräknande. Den som förväntar sig att samma spelregler ska gälla på jobbet som i privata relationer kommer att förlora. Men är vi beredda att acceptera det är så?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *